کشف دو سیاره با حرکت مداری مخالف با حرکت وضعی ستاره‌ی مرکزی در یک منظومه‌ی چند ستاره‌ای

بوکمارک (0)
ClosePlease login

No account yet? Register

گروهی از محققان به سرپرستی ماریا هیورث و سیمون آلبرشت از مرکز اخترفیزیک ستاره‌ای دانشگاه آرهوس، کشف منظومه فراخورشیدی خاص را منتشر کرده‌اند که در آن دو سیاره‌ی فراخورشیدی به دور ستاره‌ی خود در حال چرخش وارونه هستند. این معماری شگفت‌آور مداری توسط دیسک پیش سیاره‌ای ایجاد شده است که در آن دو سیاره تشکیل شده‌اند و توسط ستاره دوم در این سیستم کج می‌شوند.

ماریا هیورث می‌گوید:

ما یک منظومه سیاره‌ای خیره کننده پیدا کردیم. دو سیاره که تقریباً در خلاف جهت چرخش ستاره در محور خود می چرخند. این برخلاف منظومه شمسی خودمان است، جایی که همه سیارات در حال چرخش در همان جهت چرخش خورشید هستند.

جاشوا وین از دانشگاه پرینستون می‌گوید، “این اولین مورد شناخته شده از یک سیستم سیاره‌ای «رو به عقب » نیست – اولین مورد بیش از 10 سال پیش دیده شد. اما این یک مورد نادر است که ما فکر می‌کنیم می‌دانیم چه چیزی باعث عدم انطباق شدید شده است، و توضیح آن با آنچه محققان تصور کرده‌اند ممکن است در سیستم‌های دیگر اتفاق افتاده باشد متفاوت است. ”

همکار نویسنده ربکا داوسون از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیای ایالات متحده، می‌گوید: “در هر سیستم سیاره‌ای ، تصور می‌شود که این سیارات در یک دیسک چرخشی و دایره‌ای از ماده تشکیل می‌شوند که برای چند میلیون سال پس از تولد خود ستاره، به اصطلاح دیسک پیش سیاره، به دور یک ستاره جوان می‌چرخند. معمولاً دیسک و ستاره در یک مسیر در حال چرخش هستند. با این حال، اگر یک ستاره همسایه وجود داشته باشد (که “همسایه” در نجوم به معنای یک سال نوری یا همین حدود فاصله است)، نیروی گرانش ستاره همسایه ممکن است دیسک را کج کند. ”

ستاره چرخش وارونه

این نظریه اولین بار در سال 2012 مطرح شد و اکنون این تیم تحقیقاتی اولین سیستمی که دارای چنین مشخصاتی است را پیدا کرده‌اند. تریوکی هیرانو از موسسه فناوری توکیو می‌گوید “پس از کشف سیستم K2-290 ، ما فهمیدیم که این سیستم کاملا برای اثبات این نظریه مناسب است، زیرا نه تنها دارای سیاراتی است بلکه خود مجموعه‌ای شامل دو ستاره است. ”

دانشجوی دکترا امیل نودستروپ از دانشگاه آرهوس می‌گوید “این ایده که سیارات در مدارهای بسیار ناهم‌جهتی حرکت می‌کنند من را در طول تحصیلات تکمیلی مجذوب خود کرده است. پیش‌بینی وجود این مدارهای دیوانه‌وار بسیار متفاوت از آنچه در منظومه شمسی می‌بینیم کاملاً چیز دیگری است همچنین این ایده جالب است که ساختاری به اندازه یک دیسک پیش‌سیاره با فیزیکی مشابه یک صفحه در حال چرخش اداره می‌شود. ”

یک مفهوم دیگر این کشف این است که ستاره‌شناسان دیگر نمی‌توانند تصور کنند که شرایط اولیه تشکیل سیاره از چرخش ستاره‌ها و مدارهای سیاره‌ای الزاما باید همسو باشد. در حالی که نظریه‌های دیگری که هدف آن تبیین ناهماهنگی در سیستم‌های سیاره فراخورشیدی است، در سیارات بزرگ و مشتری مانند در مدارهای کوتاه مدت بهتر عمل می‌کنند ، مکانیسم کج شدن دیسک در سیارات با هر اندازه‌ای می‌تواند اعمال شود. به عنوان مثال ممکن است کره دیگری مانند زمین وجود داشته باشد که محور گردش آن در مداری که از قطب شمال و جنوب ستاره اصلی آن می‌گذرد عبور کند.

سیمون آلبرشت از مرکز اخترفیزیک استلار، آرهوس گفت:” به نظر من نتایج ما دلگرم کننده است زیرا بدان معنی است که ما جنبه دیگری از معماری سیستم ستاره – سیاره را پیدا کرده‌ایم که در آن مکانیک سماوی سیاره‌ای دارای پیکربندی متفاوتی هستند. ”

” اگر زمین هم دارای چنین مدل حرکتی شبیه K2-290 بود، گالیله لکه‌های خورشید را می‌دید که در جهت مخالف مدار زمین به دور خورشید حرکت می‌کنند. به یقین شما تعجب خواهید کرد که فکر کنید در آن زمان توضیح او در این‌باره چه می‌توانست باشد؟ “

5/5 - (7 امتیاز)
به اشتراک بگذارید
منبع Phys org
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

go2top